Viviane Coun

Coaching & Training

Versterken van mentale veerkracht op de werkvloer

Hallo, ik ben Viviane. Mijn drijfveer is mijn interesse in mensen, hun wel-‘zijn’ en hun ontwikkeling gecombineerd met een focus op het resultaat en kwaliteit.

Mijn verhaal

Toen ik na een fijne voorjaarsvakantie weer aan mijn eerste werkdag dacht werd ik overvallen door onbekend gevoel : een totale tegenzin om weer te werken. Dit was nieuw en zo niet mij! Ik, die beschikte over een gezonde werklust en die na iedere vakantie weer uitkeek om te mogen beginnen. Maar dit was dus een teken aan de wand. Ik was uitgeblust nog voordat ik begonnen was en zag het werk als een niet te beklimmen hoge berg. Ik snapte er niets van. Ik bleek overspannen te zijn.

Na een afwezigheid van 3 maanden begon ik met re-integreren. Op de eerste dag trof ik ‘toevallig’  en los van elkaar 3 collega’s , die dit proces ook een keer hadden meegemaakt , daarbij soms nog dieper waren gegaan en in een burn-out terecht waren gekomen. Het waren stuk voor stuk zeer betrokken collega’s, harde werkers. Gemeenschappelijk aan  onze verhalen was dat we bleven doorgaan – tot het gaatje, niet toegeven, niet ‘verzaken’ want de plicht roept, maar ook niet willen falen –wij kunnen immers alles aan.  

Als HR Business Partner in die tijd zou ik beter moeten weten. Ik begeleidde vaker mensen weer terug naar werk en desondanks trapte ook ik met open ogen in de val van stress. De vraag óf ik dit had kunnen voorkómen voor mezelf maar ook voor anderen bleef me bezig houden.  Het antwoord vond ik een aantal jaren later. Nu alvast het antwoord : ja het is te voorkomen!

Ik ben niet meer actief in mijn HR rol van destijds. Maar wat zou ik hebben kunnen betekenen met de kennis die ik nu heb. Mijn opleiding tot stresscounselor was voor mij een hele openbaring door de  kennis  over onze stressfysiologie. Nu pas begrijp ik veel rondom stress en wat mij persoonlijk stress oplevert, wat dus mijn stressbronnen waren en zijn. Ja, er was destijds zeer zeker de factor werkdruk. Meer nog  werd ik bewust van een aantal ‘interessante’ mechanismen in mijn eigen denken en ‘zijn’ die stressverhogend werken. Hoge verwachtingen over mezelf, de macht die andermans mening op mij had, de 10 waarvoor ik altijd moest gaan enz. Gelukkig kan ik daarover nu in de verleden tijd spreken. Want er is goed nieuws !

Inzicht en bewustwording van je stressbronnen, maar tegelijk ook van je energiebronnen is cruciaal in het voorkomen van stressklachten en het verzuim als gevolg van deze stressklachten. Hoe anders zou ik nu kijken naar mensen die zonder dat het zelf realiseerden,  al signalen afgaven dat ze onder druk stonden. Hoe anders zou ik nu bepaald gedrag beoordelen.  Hoe anders zou ik leidinggevenden kunnen helpen in hun benadering van hun mensen met stressklachten. Hoe anders zou ik mijn rol opgepakt hebben in projecten rondom vitaliteit en duurzame inzetbaarheid, met betrekking tot stress.

Ik heb geleerd dat stress op zich niet erg is zolang er een goede balans zit tussen spanning en ontspanning, tussen stress- en energiebronnen. En die zijn voor iedereen verschillend. Ik heb geleerd dat IK aan het stuur zit en kan bepalen tot op welke hoogte bepaalde stressbronnen impact op mij hebben. Maar ik zit ook aan het stuur als het gaat om het verhogen van mijn eigen veerkracht, mijn eigen weerstand tegen stress. En dat is allemaal goed nieuws. Ik heb geleerd om te denken vanuit positiviteit.  En ja, het leven en het werken stelt ook mij voor een aantal uitdagingen maar inmiddels weet ik dat het aan mezelf is om te bepalen hoe ik daar mee omga. Ik ben niet langer meer lijdend voorwerp.  

Wie ben ik ?

Ik ben opgeleid in de ‘softskills’ en heb me voor het overgrote deel van mijn loopbaan bewogen in een zakelijke omgeving. Het HR vak was voor mij altijd een mooie rol om mijn interesse in mensen , hun wel-‘zijn’ en hun ontwikkeling te combineren met organisatiedoelstellingen. Van beide gebieden heb ik in de loop der jaren ontzettend veel geleerd. Een productie-organisatie is waar ik me thuis voel en waar ik met zowat alle expertises heb samengewerkt, altijd met veel plezier. Ik hou van de hands-on insteek, de juiste directheid en de authenticiteit.

Als stresscoach en –trainer wil ik nu mijn steentje bijdragen aan het voorkomen van stress en zo aan een positieve drive op de werkvloer . Ik ben ervan overtuigd dat veerkrachtige en gelukkige mensen in een positieve werkomgeving een substantiële bijdrage leveren aan het bedrijfsresultaat, ook en vooral op de werkvloer.  

Voor een volledig beeld van mijn professionele loopbaan en opleidingen voeg ik hierbij de link naar mijn LinkedInprofiel.